KARIN HOLGERSSON

Pedagog och testkonstruktör

Vad gjorde du innan du kom till Educateit och hur länge har du jobbat hos oss?

Jag kom till Educateit 2014 efter att ha arbetat som lärare i ungefär 25 år. Jag utbildade mig till lärare i svenska och tyska men jag blev tidigt intresserad av svenska som andraspråk och läste därför in SVA-behörighet direkt efter min examen. Min första tjänst var på den kommunala SFI-skolan i Uppsala. Därefter jobbade jag många år på en gymnasieskola i Uppsala där jag huvudsakligen undervisade i svenska som andraspråk på Språkintroduktionsprogrammet.

Vad gör du i din roll och hur kan en vanlig dag se ut för dig?

En vanlig dag ägnar jag mig omväxlande åt bedömning av test, support och testutveckling. Vi distanspedagoger samarbetar mycket, både vid bedömning och när vi tar fram eller utprovar nya testdelar, vilket är väldigt givande. En rolig del av arbetet är att svara på supportfrågor via samtal eller mejl. Det är mycket trevligt att ha direktkontakt med kunderna som ibland även har konstruktiva förslag på hur vi kan utveckla vårt testverktyg.

Kan du berätta mer om några/något av de projekt du arbetar med?

Just nu arbetar vi mycket med att implementera våra nya test som är tänkta att fungera inför rekrytering, vilket är väldigt spännande.

Vilka är de största utmaningarna i ditt jobb?

Det svåraste inom testkonstruktion är att skapa riktigt bra hörförståelseuppgifter tycker jag. Eftersom vi jobbar med autentiskt material tar det mycket tid att hitta ljudfiler som har hög kvalitet och rätt nivå.

Vad är det roligaste med jobbet?

Det roliga med det här jobbet är att det aldrig känns som att det står still och att vi blir ”färdiga”. Det finns ett driv i företaget och en atmosfär som är väldigt stimulerande. Vi vill hela tiden utveckla testverktyget och våra test så att allt fungerar så bra som möjligt. Förutom att vi följer de nyheter Skolverket publicerar och implementerar har vi testutvecklare även fått förmånen att delta i testutvecklingskurser som anordnas av ALTE - the Association of Language Testers in Europe, vilket ger oss en bra grund att stå på.

Har du någon dold talang?

Jag har ingen framträdande talang men jag stretar gärna på i skidspåren och diverse långlopp. Jag har gjort En svensk klassiker och åkt Vasaloppet sex gånger. Förhoppningsvis kan jag fortsätta med det.

Vad gillar du att göra på din fritid?

Jag älskar att träna och att vara ute i naturen. Att fjällvandra och åka skidor med min familj eller vänner är det bästa som finns. Att läsa en god bok är inte heller helt fel.

Slutligen, beskriv dig själv med tre ord!

Lugn, ambitiös och uthållig